AGHBBS Nouvelle Cuisine

* Idee, Nouvelle Cuisine, Ricette e Database

Aghbbs Nouvelle Cuisine Database, in abbonamento per Chef e Executive sous chef. Storia ed Esempi.

Fernand Point
Nasce nel 1897, a Louhans, un paese di seimila anime nella Borgogna meridionale ai confini con il Jura e con la Bresse, è stato uno dei più grandi chef francesi ed è considerato il padre della moderna cucina.

Michel Guérard
Michel Guérard (born 27 March 1933 in Vétheuil, Val-d'Oise) is a French Chef, author, one of the founders of nouvelle cuisine, and the inventor of cuisine minceur.
The 1960s were marked by the appearance of nouvelle cuisine, as chefs rebelled from Escoffier's "orthodoxy" and complexity. Although the term nouvelle cuisine had been used in the past, the modern usage can be attributed to authors André Gayot,Henri Gault, and Christian Millau, who used nouvelle cuisine to describe the cooking of Paul Bocuse, Alain Chapel, Jean and Pierre Troisgros, Michel Guérard, Roger Vergé and Raymond Oliver, many of whom were once students of Fernand Point.
In general, nouvelle cuisine puts an emphasis on natural flavours, so the freshest possible ingredients are used, preparation is simplified, heavy sauces are less common, as are strong marinades for meat, and cooking times are often reduced. Nouvelle cuisine was a movement towards conceptualism and minimalism and was a direct juxtaposition to earlier haute cuisine styles of cooking, which were much more extravagant. While menus were increasingly short, dishes used more inventive pairings and relied on inspiration from regional dishes.
Within 20 years, however, chefs began returning to the earlier style of haute cuisine, although many of the new techniques remained.

Paul Bocuse
nasce a Collonges-au-Mont-d'Or, 11 febbraio 1926 è un cuoco e gastronomo francese.
È considerato uno dei più grandi cuochi mondiali del XX secolo. Per lui la cucina è stata una autentica ragione di vita: l'ha promossa e innovata dando origine, con un gruppo di altri cuochi francesi, al "fenomeno" della Nouvelle cuisine. Con l'edizione della Guida Michelin 2015, è l'unico Chef ad essere riuscito a mantere 3 stelle, la valutazione massima della guida, consecutivamente per 50 anni[1] per il suo ristorante situato a Collonges-au-Mont-d'Or.

Jacques Lameloise
born April 6, 1947 was the chef de cuisine at the French restaurant Maison Lameloise (usually known as Lameloise) in Chagny, from 1979 until 2008.
Lameloise, The restaurant has a three-star Michelin rating. The cuisine is based on the local cuisine of Burgundy.
Lameloise was the third generation chef to run the restaurant. His grandfather Pierre received a second Michelin star in 1931. His father Jean ran the restaurant from 1944 to 1971 when Jacques took over. In 1979 the restaurant received the third Michelin star (at that time he was the youngest chef with three Michelin stars).
Since 2008 the restaurant is run by Eric Pras. Lameloise is a graduate of École Supérieure de Cuisine Française (ESCF) - Ferrandi.

Alain Ducasse
Nasce a Castel-Sarrazin il 13 settembre 1956, è un cuoco e imprenditore francese naturalizzato monegasco.
Opera nei ristoranti Le Louise XV, all'interno dell'Hotel de Paris a Monaco, all'Alain Ducasse di Parigi ed al Jules Verne sulla torre Eiffel, ed è a capo del gruppo che porta il suo nome e che, con 1400 impiegati, controlla 20 ristoranti in vari paesi, organizza corsi di cucina e pubblica libri di cucina, oltre a collaborare con l'Agenzia Spaziale Europea per lo sviluppo dei cibi più adatti agli astronauti.
Fino alla chiusura del suo ristorante a New York (nel 2007), era riuscito nella notevole impresa di gestire contemporaneamente tre ristoranti 3 stelle Michelin in tre diversi paesi. Nella sua carriera ne ha ricevute complessivamente 21.
Nel 2008 ha ricevuto la cittadinanza del principato di Monaco, rinunciando contestualmente a quella francese.

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